top of page

Hash House by Mork-Ulnes Architects: A Landmark of Sustainable Design in Bend, Oregon



(C) J. Bitterman


Featured: Hash House by Mork-Ulnes Architects, a Captivating Architectural Marvel - Exterior and Interior Photographs by Jeremy Bittermann. The project includes more than 20 images showcasing its unique design.


Curated by Paula Pintos, the focus is on residential architecture in Bend, United States. Mork-Ulnes Architects, renowned for their innovative designs, crafted this 310 square meter residence, completed in 2022. Photographs by Jeremy Bittermann beautifully capture the essence of the structure. The house features products from Hansgrohe, Duravit, Harvest Moon Woodworks, Jeld Wen, Rais, SmartLam, with Forest City Made as the main contractor and Strata Landscape Architecture handling the landscaping. Eclipse Engineering provided structural engineering expertise.





The Hash House is prominently situated in a regenerative area once ravaged by wildfires. Now surrounded by Ponderosa pines, the site lies in Bend, Oregon, a haven for outdoor enthusiasts due to its proximity to trails, water bodies, and ski resorts. The residence offers breathtaking views of the Three Sisters mountains and the expansive Deschutes River National Forest.


Clients Mike and Katherine, having previously worked with Mork-Ulnes on their San Francisco home in 2011, were drawn to Bend for its outdoor lifestyle. They sought a home that was both environmentally forward-thinking and versatile in its use of space. The house includes two primary bedrooms, two guest rooms, and multifunctional spaces such as a combined guestroom/office and a garage that doubles as a playroom.

The construction of Hash House employs Cross Laminated Timber (CLT), a sustainable and efficient method using pre-cut materials from sustainably harvested wood. This approach results in a 25-ton carbon footprint within its walls and a reduction of 15 metric tons of greenhouse gas emissions.


The interior walls, predominantly made of cross-laminated pine, spruce, and fir, exhibit excellent air and acoustic qualities. The exterior features Shou Sugi Ban, a burnt cedar wood known for its durability and low maintenance requirements.


The architectural concept divides the house into public and private spaces with intersecting shed-roofed bars, creating a central courtyard and several semi-enclosed ones. This layout ensures light and air permeate every room, and the design promotes cross-ventilation for comfort during hot summer days.


The interior design draws inspiration from Donald Judd’s Chinati Foundation, with a color palette mirroring the desert landscape. Furniture in geometric shapes, made from natural materials like wool, felt, leather, and wood, complements the space. A unique coffee table, crafted by Yvonne Mouser, resonates with the volcanic peaks visible from the living room.


The house's spatial arrangement emphasizes light-filled areas, offering views of the central courtyard and the encompassing desert. The design seamlessly blends with its environment, using color palettes and textures that echo the desert's natural beauty. The house's design and layout create a sense of openness and connection with the outdoors, particularly when the sliding doors are open, allowing for an unobstructed flow of the outside environment into the home. This connection is particularly poignant during the winter months, where the design maximizes passive heating while maintaining a sense of being outdoors.

3 views0 comments

Comments


innowaveblack.png
bottom of page